Ga naar de inhoud

‘Dus in een magnetron je water opwarmen kost veel minder energie dan op een kookplaat? Dat meen je niet! Daar heb ik mij flink in vergist’. Deze opmerking was één van de vele reacties die wij donderdagavond tijdens de bewonersbijeenkomst ‘Energie besparen’ hebben gehoord.

Samen met Coco Theije van SME en Johan Tempelaar van de Coalitie hebben wij de bewonersbijeenkomst georganiseerd. Er waren vijftig bewoners die donderdagavond binnenstapten bij de bibliotheek Bloemendaal. Toen iedereen een plek had uitgezocht nam Jan Wim Franken, directeur-bestuurder Brederode Wonen, het woord en heette iedereen welkom.

Prijsvorming van energie en tips energie besparen

Verschillende ingezonden vragen werden door Johan en Jan Wim besproken en vervolgens deelde Coco informatie over de prijsvorming van energie en hoe de energierekening is opgebouwd. Daarnaast werden er belangrijke tips gedeeld over energie besparen. De presentatie van SME inclusief toelichting kunt u hier terug zien.

Enthousiaste en verbaasde reacties energiequiz 

Toen mochten de bewoners in groepjes zich beraden over de vragen van de energiequiz. Zowel enthousiaste als verraste reacties vulden de zaal van de bibliotheek. Zo gaven bewoners elkaar ook tips en werd er druk gespeculeerd wie de meeste antwoorden goed zou hebben. Aan het eind van de quiz had een bewoner precies het percentage goed ingeschat als antwoord op de volgende vraag : hoeveel procent van ons totale energieverbruik in Nederland in 2021 werd duurzaam (denk aan zonnepanelen, windmolens e.d.) opgewekt?

Hij gaf het antwoord 13%. Precies goed! Vervolgens mocht hij samen met nog twee bewoners de duurzame prijzen in ontvangst nemen. Na de quiz nam energiecoach, Johan Werdmuller van Energiek Velsen, ons mee in een virtueel huis. Zo gaf hij aan op welke plekken in huis energie bespaard kan worden. Daarnaast deelde hij energiebesparende tips en zijn ervaringen bij bewoners thuis. Na afloop kon iedereen terecht bij onze collega’s van Brederode Wonen om vragen te stellen en suggesties te delen. Het was een zeer geslaagde avond en het doel om met elkaar energiebewust bezig te zijn is in onze ogen meer dan behaald.

Meer informatie over energie besparen

Wilt u meer informatie of tips over energie besparen? Raadpleeg hiervoor onze pagina 'Verduurzamen & besparen' of klik hier. Daarnaast vindt u ook handige links naar de energiecoaches en het aanvragen van energietoeslag.

Energielabel van uw woning

Weet u niet welke energielabel uw woning heeft? Via www.checkenergielabel.nl kunt u zien welke energielabel de woning heeft.

________________________________________________________________________________________________________________

Gestelde vragen tijdens de bijeenkomst 

Wat is zuiniger: water koken met een fluitketel op gas of met een waterkoker?

Er is hier helaas geen eenduidig antwoord op te geven en de verschillen zijn heel klein. Wat de belangrijkste conclusie is, is dat je de tips opvolgt m.b.t. het koken van water in een waterkoker, fluitketel of magnetron:

  • Kook alleen de hoeveelheid water die je nodig hebt. Hoe meer water je moet koken, hoe meer energie het kost. Dit geldt voor alle drie de apparaten. Dit is wel lastiger met een fluitketel. Dat heeft ermee te maken dat fluitketels meestal geheel dicht zijn er dus geen indicatie wordt gegeven van de hoeveelheid water die je erin doet. Deze indicatie zit vaak wel op een waterkoker. Vandaar dat het lastiger is om de benodigde hoeveelheid in te schatten bij het gebruik van een fluitketel.
  • Kook je meer dan nodig is? Doe het water dan in een thermoskan of in een theepot waaronder een theelichtje kan. Zo blijft het warm en bruikbaar.
  • Is het extra water afgekoeld en heb je kokend water nodig? Gooi het niet weg maar zet opnieuw aan. Er is niets mis met dit water, het wordt nu alleen 2 keer gekookt.
  • Is het extra water afgekoeld en heb je het niet meer nodig? Gooi het bij de planten.
  • Blijf bij de waterkoker staan, zodat je deze niet voor een tweede keer aan moet zetten.

Krijgen bewoners met blokverwarming vanuit de overheid ook een tegemoetkoming?

Ja, mensen met een zogenoemde blokaansluiting krijgen ook een tegemoetkoming in de energiekosten.

“Eerder leken huishoudens met blokverwarming er ongunstig vanaf te komen, omdat voor het prijsplafond het verbruik van zo'n heel complex als het verbruik van één huishouden werd gezien. Zo'n 'huishouden' zou dan (ver) boven het prijsplafond uitkomen en de volle mep betalen.”

Wat deze tegemoetkoming precies gaat zijn weet de Minister Rob Jetten nog niet. Dit zal bekend worden in de loop van 2023.

“De compensatie voor blokverwarming zal volgens Jetten “vermoedelijk een vast compensatiebedrag worden dat zo dicht mogelijk bij het prijsplafond komt”. Ook voor chronisch zieken die vanwege hun elektrische medische hulpmiddel een torenhoge energierekening krijgen, wil het kabinet nog met een passende oplossing komen.”