Ga naar de inhoud
Tips voor onderhoud van de woning
Ventileren

Ventileren van de woning is erg belangrijk. Als de woning goed en regelmatig wordt geventileerd voorkomt u een muffe lucht, schimmel en vochtplekken. Schimmel en vocht zijn slecht voor uw gezondheid! Ventileren betekent continu frisse lucht aanvoeren en vochtige lucht afvoeren. Dit kunt u doen door altijd de (kiep)ramen en/of ventilatieroosters open te houden. De lucht moet door het huis kunnen stromen via de verschillende kamers.

 

Ontluchten en bijvullen van de Cv-installatie

Wanneer de druk op de Cv-ketel te laag is, moet de installatie worden bijgevuld met water. Zie hier het stappenplan om uw Cv-installatie te ontluchten en bij te vullen. U kunt ook contact opnemen met de installateur. Een sticker met het telefoonnummer van de installateur vindt u op cv-ketel.

 

Voorkom een verstopte afvoer

Voor al onze huurders geldt dat u bij een verstopping van het riool rechtstreeks kunt bellen met De Bie Rioolservice: (023) 5397030. Een verstopte afvoer kunt u op de volgende manieren zo veel mogelijk voorkomen:
Giet regelmatig heet water door de afvoer, heet water neemt namelijk veel vuil mee.
Gebruik soda om de gootsteen schoon te houden. Soda is wat sterker dan water en is minder schadelijk voor de afvoer dan sommige chemische ontstoppers.
Haal haren uit het doucheputje. Komen haren in de afvoer terecht dan is de kans op verstopping groot.
Gooi frituurvet en jus niet door de gootsteen. De olie en vetten veroorzaken verstoppingen in de afvoer. Daarnaast is het ook niet goed voor het milieu. Giet vloeibaar frituurvet bijvoorbeeld in een leeg pak melk en breng het naar een verzamelpunt.
Gebruik een ontstopper. U kunt zelf ook bijdragen aan het ontstoppen van uw afvoer door een ontstopper te gebruiken. Probeer de ontstopper eens in de zoveel maanden te gebruiken om uw afvoer te ontstoppen.

 

Voorkom stank uit afvoerputjes

In de afvoerputjes van de douche, gootsteen en wastafel staat voortdurend water. Als u langere tijd (enkele weken) afwezig bent, verdampt dit water en kan stank ontstaan. Om stankoverlast te voorkomen, kunt u de afvoer(putjes) bijvullen met water en een paar druppels slaolie. Hierdoor verdampt het water veel langzamer en heeft u geen last van stank meer.

 

Ontkalken van kranen

In kraanwater zit van nature kalk. Slibt de kraan of douchekop dicht, dan ziet u een onregelmatige en schuine waterstraal. De oplossing is ontkalken. Schroef de douchekop of de straalbreker los en leg deze in azijn of ontkalkingsmiddel. Bij douchekoppen met rubberen uitloopgaatjes maakt u de uitloopgaatjes kalkvrij door met de hand hier overheen te wrijven.

 

Voorkom brand

Er zijn allerlei maatregelen te nemen om de kans op brand in huis te verkleinen. Laat een strijkbout bijvoorbeeld niet onbewaakt achter, zet geen kaarsen in de buurt van brandbaar materiaal zoals gordijnen en zorg dat lucifers buiten bereik van kinderen liggen. Maar denk ook aan het uitzetten van de wasdroger of wasmachine en haal een stekker uit het stopcontact wanneer je het apparaat niet gebruikt. Maar ook wanneer deze en andere preventiemaatregelen getroffen zijn, kan het nog gebeuren dat er onverhoopt brand uitbreekt in huis. In dat geval kan een rookmelder het grote verschil maken. Al onze nieuw te renoveren woningen worden dan ook uitgerust met rookmelders. Heeft u nog geen rookmelder? Schaf een rookmelder aan en Brederode Wonen monteert gratis de rookmelder voor u.

Lees hier nog meer tips voor een brandveilige woning (folder van de Brandweer).

 

Voorkom inbraak

Sluit altijd alle deuren en ramen als u van huis gaat en draai de sloten in het nachtslot. Maar denk er ook aan om niet te laten zien dat u weg bent: plak geen briefjes op de deur en laat geen touwtje uit de brievenbus hangen.
Zorg ervoor dat u goed verzekerd bent. In het geval dat u te maken krijgt met een inbraak, krijgt u misschien nog de schade (deels) vergoed.

Inbraak kan vaak voorkomen worden door het treffen van de juiste maatregelen. Een daarvan is het (laten) aanbrengen van extra veiligheidssloten met politiekeurmerk. Lees hier meer over de veiligheidssloten en vergoeding die u kunt krijgen. Ook is het mogelijk om een anti-flipper voordeurbeveiligingset te bestellen. Lees hier meer over de anti-flipper voordeurbeveiliger.

 

Bespaar tips

Verwarmen
  • Zet de verwarming een graad lager, hiermee bespaart u tot wel € 50,00 per jaar.
  • Zet de verwarming een uur voor bedtijd al lager.
  • Heeft u een verwarming op de gang? Vraag u af of het wel nodig is dat de verwarming aan staat.
  • Zet de Cv-ketel op zomerstand vanaf het moment dat de verwarming niet meer aan hoeft.
  • Zet de bank of kast niet voor de verwarming.
  • Bent u langere tijd niet thuis? Zet de verwarming dan op 10-12 graden.
  • Een elektrische kachel kost veel energie, gebruik deze zo min mogelijk.
  • Breng radiatorfolie aan. Een radiator geeft ook warmte af aan de achterkant. Radiatorfolie zorgt ervoor dat vrijwel alle warmte in de woning blijft en niet de muur in trekt.
  • Gebruik tochtstrips. Veel warmte gaat verloren door kieren bij ramen, deuren en de aansluiting met het dak. Met tochtstrips voorkomt u dat koude lucht naar binnen waait.
Energie
  • Schakel uw apparaten uit, i.p.v. het apparaat op stand-by te zetten.
  • Ook als ze niets opladen verbruiken opladers stroom, haal ze dus uit het stopcontact als u ze niet gebruikt.
  • Vervang gloeilampen voor spaar- of ledlampen. Vervang de lampen die lang aanstaan en die een hoog wattage hebben.
  • Ontdooi de diepvries regelmatig. Zit er ijs in de diepvries, dan verbruikt het apparaat meer stroom.
Water
  • Was met een volle wasmachine op 30 graden en gebruik de droger zo min mogelijk.
  • De douche verbruikt het meeste water in huis. Elke dag een minuut korter douchen vermindert uw water- en gasverbruik en levert dus besparing op.
  • Een waterbesparende douchekop laat minder water door dan een normale douchekop.
  • Doe de kraan uit. Zet tijdens bijvoorbeeld het tandenpoetsen of afwassen de kraan uit. Hiermee bespaart u ook water.