Ga naar de inhoud

Verduidelijkte regels voor veilige vluchtroutes gemeenschappelijke ruimtes

De overheid wil de brandveiligheid in woongebouwen goed geregeld hebben. Daarom zijn er vanaf 1 juli 2024 nieuwe regels toegevoegd aan de Omgevingswet. Deze regels gaan over het vrijhouden van vluchtroutes van brandgevaarlijke spullen. Dit is belangrijk om de veiligheid van alle bewoners in het gebouw te waarborgen, vooral als er brand uitbreekt.

Veiligheid komt op de eerste plaats
In het geval van brand is het heel belangrijk dat iedereen snel en veilig het gebouw kan verlaten. Daarom moeten gangen, trappenhuizen en andere gemeenschappelijke ruimtes altijd vrij zijn van spullen die de vlucht kunnen belemmeren of brand kunnen veroorzaken.

We begrijpen dat bewoners het graag gezellig maken met leuke spulletjes op de galerij of in de hal. Toch is het van belang om de vluchtroutes vrij te houden van brandgevaarlijke voorwerpen. Denk hierbij aan meubels en decoraties van brandbare materialen, zoals een houten bankje of gordijnen, maar ook aan (elektrische) fietsen, scootmobielen en afval.

Wat mag je wel neerzetten
Er zijn bepaalde spullen die wél in de gemeenschappelijke ruimtes mogen staan, zolang ze de vluchtroute niet blokkeren en brandveilig zijn.

  • Bewegwijzering of informatieborden.
  • Kleine meubels of decoraties van brandveilig materiaal (bijvoorbeeld metalen plantenbakken of stenen potten).
  • Foto’s of schilderijen (maximaal 70 cm x 70 cm).
  • Deurmatten (maximaal 70 cm x 70 cm).

Vluchtroutes moeten vrij blijven
Een vluchtroute moet altijd minstens 0,85 meter breed zijn, zodat iedereen er veilig doorheen kan. Zorg ervoor dat de route niet geblokkeerd is door grote of brandbare spullen.

Wie is verantwoordelijk?
Brederode Wonen is verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat de regels worden nageleefd en dat de gemeenschappelijke ruimtes brandveilig zijn. Wij vragen u daarom vriendelijk om mee te werken en ervoor te zorgen dat de gangen en andere gemeenschappelijke ruimtes brandveilig zijn van spullen die hier niet thuishoren. Dit is voor ieders veiligheid!

Heeft u vragen of twijfelt u over wat er wel en niet mag? Neem dan contact met ons op.