Ga naar de inhoud

Brederode Wonen hecht veel waarde aan een prettige woonomgeving. Hieronder vindt u een aantal tips zodat u met uw buurtgenoten zo prettig mogelijk kunt wonen.

Contact
Besef dat niet iedereen dezelfde behoefte heeft als het aankomt op contact met buren. Sommige mensen hebben alleen behoefte aan een vriendelijk 'goedemorgen' van de buurman, anderen vinden het prettig om de buren wat beter te kennen. Respecteer elkaar.

Voorkom geluidsoverlast
Tv en muziekinstallatie
Houd rekening met uw buren, zet het geluid niet te hard. Stel bastonen niet te zwaar af en gebruik schuimrubber onder de boxen om geluid te dempen.

Feestjes
Geeft u een feestje waarbij u veel muziek en lawaai verwacht, meld dit dan tijdig bij uw buren. Laat uw bezoek binnen afscheid nemen en niet op straat of in het trappenhuis of galerij.

Klussen
Gaat u klussen in uw huis? Doe dat dan op redelijke tijden, dus niet tussen 22.00 uur en 08.00 uur.

Vloerbedekking
Goede vloerbedekking kan geluidsoverlast voorkomen. Zachte vloerbedekking dempt geluiden. Heeft u harde vloerbedekking? Draag dan zo veel mogelijk schoenen met zachte zolen of doe in huis geen schoenen aan. Lees hier meer over de voorwaarden van harde vloerbedekking.

Wasmachine en droger
De wasmachine en droger maken veel geluid. Dit kan vooral laat op de avond en ’s nachts hinderlijk zijn voor anderen. Gebruik de apparaten op deze tijden zo min mogelijk. Zorg er verder voor dat de apparatuur waterpas staat, dat scheelt een hoop geluid. U kunt ook gebruik maken van trillingsdempers.

Leefgeluiden
Aan sommige geluiden kunt u niet ontkomen. Denk aan spelende kinderen, het dichtdoen van deuren, traplopen of het geluid van de stofzuiger. Loop normaal de trap op en af en trek de deur niet te hard achter u dicht. Houd rekening met uw buren, hiermee voorkomt u al veel burenirritaties. Zorg ervoor dat het vanaf 22.00 uur tot 08.00 uur rustig is in uw huis en beperk op die tijden het geluid.

Huisdieren
U mag huisdieren houden in uw woning, zorg er wel voor dat omwonende geen overlast ondervinden van uw huisdieren. Laat honden alleen uit bij de daarvoor bestemde plaatsen, houd honden aan de lijn en ruim uitwerpselen meteen op. Laat uw huisdieren ook niet te lang alleen.

Opgeruimd staat netjes
Een prettige leefomgeving creëert u samen door de buurt schoon en netjes te houden. Gooi uw huisvuil in de daarvoor bestemde containers en laat deze niet op straat of op de galerij staan. Vuil, niet-opgeruimd afval of etensresten trekken ongedierte aan.

Gemeenschappelijke ruimten
In een flat of appartementencomplex zijn de centrale hal, het trappenhuis, de galerij en bergingen gemeenschappelijke ruimten. Vanwege de leefbaarheid en vluchtveiligheid moeten de plekken geen opbergplaats of stalling worden. Houd samen met uw buren de gemeenschappelijke ruimten zo opgeruimd mogelijk.

Tuin
Een verzorgde tuin is prettig voor u, maar ook voor uw buren. Overhangende takken, onkruid of een kapotte schutting kunnen leiden tot ergernis bij uw buren. Onderhoud uw tuin daarom goed, wied onkruid tijdig en gebruik de tuin niet als opslagplaats.