Ga naar de inhoud
man en vrouw met verhuisdoos
 
Huur opzeggen

Als u nu een woning huurt vergeet dan niet tijdig op te zeggen. Hiermee voorkomt u dubbele lasten.

Adreswijziging doorgeven

U dient zich uiterlijk 5 dagen na de verhuizing aan te melden bij de gemeente.

Vergeet daarnaast niet uw nieuwe adres door te geven aan familie, vrienden, werkgever en diverse instanties zoals uw huisarts, tandarts, verzekeringmaatschappijen en school of vereniging. U kunt ook gebruik maken van een verhuisservice. Via PostNL kunt u bijvoorbeeld regelen dat uw adres wordt gewijzigd en dat uw post wordt doorgestuurd.

Huurtoeslag

Het kan zijn dat u recht heeft op huurtoeslag. Of u huurtoeslag kunt ontvangen hangt af van meerdere factoren waaronder de maandelijkse huurprijs, uw inkomen en uw woonsituatie. Een proefberekening maken of huurtoeslag aanvragen kan bij de Belastingdienst via www.toeslagen.nl.

Ontving u in uw vorige huurwoning al huurtoeslag, dan moet u uw nieuwe situatie doorgeven aan de belastingdienst. Het kan namelijk zijn dat u in uw nieuwe huurhuis meer of minder huurtoeslag gaat ontvangen. Uw nieuwe situatie kunt u online doorgeven bij de Belastingdienst in ‘Mijn toeslagen’. Doe dit 2-3 dagen nadat u de verhuizing hebt doorgegeven bij de gemeente. Dan is uw nieuwe adres namelijk bekend bij de belastingdienst.

Verzekeringen regelen

Geef aan de verzekeringsmaatschappijen niet alleen de adreswijziging door, maar ga ook na of u nog voldoende verzekerd bent.

Gas, water en licht

Zorg dat uw gas-, water- en energieaansluiting goed geregeld wordt in uw nieuwe huis. Dit is meestal niet ingewikkeld, maar wel belangrijk. U kunt uw huidige energieleverancier aanhouden, maar het kan ook lonen om over te stappen naar een nieuwe energieleverancier. Geef de adreswijziging wel op tijd door, dat is ook voor de afrekening van belang.

Het is niet mogelijk om zelf te kiezen voor een waterleverancier. Het is wel belangrijk om de standen van de watermeter in het oude en nieuwe huis op te nemen en uw verhuizing door te geven aan PWN.

Tv bellen en internet

Vergeet niet op tijd uw internet, bellen en tv te regelen! Niet elke provider is op ieder adres actief.

Als u gaat verhuizen en u heeft een lopend contract voor internet en/of televisie en bellen, controleer dan of uw huidige provider dezelfde diensten kan leveren op uw nieuwe adres. U kunt vervolgens bepalen of het internet, tv en bellen contract meeverhuist of opgezegd dient te worden.

Verhuizen naar een nieuwe gemeente

Informeer bij de gemeente naar zaken als huisvuil, afvalpas en indien van toepassing hondenbelasting.

Verhuizing plannen

Het is belangrijk om tijdig uw verhuizing te plannen. Voor een uitgebreide checklist kunt u bijvoorbeeld kijken op de website van de consumentenbond.