Overlast

 

Bijna iedereen die naaste buren heeft, hoort de ander wel eens en merkt het bestaan van de ander. Dat hoeft helemaal niet erg te zijn. Maar zodra het overlast wordt, is het belangrijk er meteen iets aan te doen.

Zelf problemen voorkomen
In onze ogen is het geheim van prettig wonen eenvoudig: houd rekening met elkaar. Wilt u geen last hebben van uw buren, zorg dan ook dat zij geen reden hebben om zich aan u te storen. We geven u hier vast enkele tips.

  • Oudere woningen zijn minder goed geïsoleerd dan moderne. Dat betekent dat u meer maatregelen moet nemen als u bijvoorbeeld naar harde muziek wilt luisteren. Een mogelijkheid is een koptelefoon opzetten. U kunt ook een geluiddempende vloerbedekking leggen of viltjes plaatsen onder apparaten die veel geluid maken.
  • Klust u graag, maak dan afspraken met uw buren over de tijden waarop u timmert en boort.
  • Wie een feest wil geven, kan meestal rekenen op begrip van omwonenden. Voorwaarde is wel dat u het vooraf even meldt.
  • Een hond die urenlang blaft, kan de buren flink op de zenuwen werken. De eigenaar van het dier is verantwoordelijk voor de oplossing van dit probleem. Hetzelfde geldt bij huisdieren die stankoverlast veroorzaken.
  • Gemeenschappelijke ruimtes zoals een hal, binnentuin of trappenhuis, vallen onder verantwoordelijkheid van alle bewoners. Daarom is het redelijk dat iedereen meehelpt ze schoon te houden.


Eerste hulp bij overlast
Praat erover! Veel problemen met overlast zijn te voorkomen door aan de bel te trekken voordat de gemoederen hoog oplopen. Enige verdraagzaamheid helpt, maar u hoeft niet alles te accepteren. Vindt u dat uw buren overlast veroorzaken? Spreek ze hier dan op aan. Maak afspraken om herhaling te voorkomen en begin er, als het nodig is, opnieuw over.

Komt u er samen niet uit?
Het kan gebeuren dat uw buren niet ingaan op uw pogingen om te praten over overlast. Misschien negeren ze uw klachten of reageren ze agressief. U staat er in zo’n geval niet alleen voor. Bij ernstige overlast kunt u contact opnemen met Loes Duin, onze medewerker Sociaal Beheer. Zij bespreekt met u en uw buren de mogelijkheden om tot een oplossing te komen.

In uitzonderlijke gevallen wordt een gerechtelijke procedure gestart. Dat gebeurt overigens alleen als er aantoonbaar sprake is van structurele, onhoudbare en ernstige overlast. Met klachten over overtredingen of strafbare feiten kunt bij de wijkagent terecht. Dan gaat het bijvoorbeeld om criminaliteit, vandalisme, geweld of bedreiging.

Vragen over overlast?
Wilt u meer weten of heeft u advies nodig? Neem contact op met Loes Duin, onze medewerker Sociaal Beheer. Zij is bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8.30-15.00 uur, telefoon (023) 5259191.

Lees meer over het voorkomen en verminderen van overlast in de folder Alles over overlast.

Digitaal overlast melden