Ga naar de inhoud

Extra vergoeding energiekosten voor inwoners met een laag inkomen

Door de stijgende energieprijzen krijgen inwoners met een laag inkomen een energietoeslag. Dat is een extra vergoeding voor de hoge energiekosten. De extra vergoeding bedraagt ongeveer € 800. Dit komt bovenop de vergoeding die iedereen al krijgt op zijn energierekening.

Als u een uitkering hebt, ontvang u de toeslag automatisch. Maar ook als u een baan hebt kun u in aanmerking komen. U moet de toeslag dan wel zelf aanvragen. Dit kan als uw netto inkomen per maand lager is dan € 1.310,05 (alleenstaande) of € 1.871,50 (samenwonend), inclusief vakantiegeld.

Voor wie geldt de extra vergoeding?

  • Inwoners die een bijstandsuitkering ontvangen.
  • Inwoners die een IOW-uitkering krijgen (Wet inkomensvoorziening oudere werklozen).
  • Inwoners die AOW ontvangen zonder aanvullend pensioen.
  • ZZP’ers met een laag inkomen.
  • Werkende inwoners met een laag inkomen.

Ontvangt u bijstand? 

Indien u bijstand ontvangt krijgt u de vergoeding automatisch, u hoeft daar niets voor te doen. U krijgt automatisch het bedrag op uw rekening gestort.

Ontvangt u geen bijstand?

Indien u geen bijstand ontvangt kunt u zelf de vergoeding aanvragen via uw gemeente. Sommige gemeenten hebben het bedrag al uitgekeerd aan bewoners of een deel van het bedrag. Daarom raden wij aan om de website van uw gemeente te raadplegen voor de voorwaarden en het aanvragen van de energietoeslag.